Élivo

Wybieram Élivo

Wino bezalkoholowe czy napój na bazie wina dealkoholizowanego

Różnica wynika przede wszystkim z regulacji prawnych i chęci ich przestrzegania. Ze względów marketingowych przyjęło się nazywać napoje na bazie wina dealkoholizowanego mianem "win bezalkoholowych". Niestety w obowiązujących ustawach i rozporządzeniach dotyczących rynku win i prawidłowego etykietowania produktów spożywczych na terenie krajów Unii Europejskiej, w tym Polski i Hiszpanii, nie odnajdziemy regulacji nazwy "wino bezalkoholowe". Tym samym mimo, że produkty Élivo stworzone są wyłącznie na bazie wina dealkoholizowanego, producent nie stosuje nazwy "wino bezalkoholowe" na swoich produktach.

Wiedza poparta badaniami

Liczne badania i publikacje pokazują, że produkty Élivo mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Élivo Cardio Zero posiada wysokie stężenie polifenoli i jego regularne spożywanie może zmniejszyć agregację płytek krwi oraz zwiększyć rozszerzenie arterii, co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Badania Élivo są zgodne z wynikami uzyskanymi przez kilka ośrodków badawczych (Circulation Research, Ramón Estruch, Szpital Kliniczny w Barcelonie, Instytut Zdrowia Carlosa III). Według badań własnych Élivo i różnych publikacji innych międzynarodowych grup badawczych w prestiżowych czasopismach naukowych (Czasopismo Biomaterials, numer 25, rok 2004. Czasopismo Am. J.Clin. Nutr., numer 89, rok 2009), połączenie polifenoli i krzemianów to mieszanka, która okazała się również niezbędna dla dobrego zdrowia kości. Natomiast produkty Osteo Zero by Élivo pomagają troszczyć się o zdrowie kości i zwalczać zagrożenia związane z osteoporozą.

Zdrowie i komfort życia

Gama produktów Élivo Sinónimo de Salud zawierających magnez, selen lub melatoninę skierowana jest do społeczeństwa coraz bardziej zaniepokojonego swoim zdrowiem. Popijając Bo Dormir, Osteo czy Longevię nie musimy rezygnować z przyjemności delektowania się dobrym winem lub możliwości dzielenia się kulturą i rytuałem związanym z produktem, który ma tysiącletnią tradycję.

Kraj pochodzenia

Historia związana z uprawą winorośli do wyrobu wina na terenie dzisiejszej Hiszpanii najprawdopodobniej sięga około trzy tysiące lat temu. Hiszpania ma ogromną tradycję w uprawie winorośli i produkcji wina. 50% całej produkcji wina w Unii Europejskiej pochodzi właśnie z Hiszpanii, gdzie znajduje się połowa wszystkich winnic w Europie.

Niska zawartość kalorii

Nasze produkty są trunkiem idealnym nie tylko ze względu na swoje walory zdrowotne. Są również polecane konsumentom, którzy przebywają na diecie oraz osobom, które dbają o swoją linię i sylwetkę. Wina bezalkoholowe Élivo mogą zawierać nawet 80% mniej kalorii niż większość win z zawartością alkoholu.

Wyeliminowanie alkoholu 0,0%

Dealkoholizacja za pomocą ekstrakcji próżniowej umożliwia najwyższą możliwą redukcję alkoholu, nawet do poziomu 0,0%. Wyeliminowanie alkoholu pozwoliło na uzyskanie certyfikatu halal, dzięki czemu produkty Élivo cieszą się dużym zainteresowaniem również w krajach arabskich. Élivo zachowują zalety wina i eliminują wady spożywania alkoholu. W procesie dealkoholizacji nie tracą flawonoidów, tanin czy też polifenoli, bioaktywnych cząsteczek odpowiedzialnych za korzyści zdrowotne.

Metoda dealkoholizacji

Dealkoholizacja zachodzi za pomocą układu ciśnieniowego w niskiej temperaturze, w którym wysokie ciśnienia łączą się z temperaturą do 30ºC, aby sprawić, że etanol zmieni się w parę. Opary są ekstrahowane za pomocą wyciągu, natomiast reszta wina pozostaje w stanie płynnym bez etanolu. Proces dealkoholizacji odbywa się poprzez poddanie wina delikatnym i kontrolowanym wzrostom temperatury i ciśnienia, co pozwala na wyeliminowanie alkoholu bez zmiany innych właściwości oryginalnego produktu.