Élivo

Grupo Élivo
Mercantia Desarrollos Alimentarios

Winnica

Gama produktów Élivo została stworzona w 2008 roku przez właściciela i pomysłodawcę Ramona Bodenlle, absolwenta Uniwersytetu Santiago de Compostela. Pomysł zrodził się z projektu badawczego zainicjowanego, aby zbadać korzystny wpływ wina na ludzkie zdrowie. Biolog z hiszpańskiej Galicji, Ramón Bodenlle, kończąc Wydział Biologii rozpoczął projekt badawczy z zakresu winnic i produkcji win. Pierwsze zrealizowane prace badawcze wykazały, że umiarkowane spożycie wina może zmniejszyć agregację płytek krwi i zwiększyć rozszerzenie naczyń krwionośnych. Obecność alkoholu niwelowała korzystne efekty wina. Zdecydowano się pójść o krok dalej, usuwając alkohol, który powodował toksyczność. Kolejne prace badawcze dotyczyły dealkoholizacji wina, aby otrzymać produkt możliwie najbardziej podobny do wina wyjściowego, ale bez zawartości alkoholu. Gdy udało się to osiągnąć, przeprowadzono nowe badania dotyczące wpływu wina na układ sercowo-naczyniowy. Uzyskano wyniki, które wykazały korzyści z picia wina bez alkoholu na zdrowie człowieka. W 2009 r. firma Élivo dokonała pierwszego butelkowania wina bez alkoholu, które zostało przeznaczone do promowania i wdrożenia na rynek krajowy. Rok 2010 był rokiem umocnienia się wina bez alkohololu na rynku , dlatego też odświeżono wizerunek produktów Élivo. Produkty Elivo możemy spotkać między innymi w krajach takich jak: Japonia, Chiny, Dubaj, Liban, Turcja, Rosja, Wielka Brytania, Kanada. Aktualna zdolność produkcyjna firmy pod obecną nazwą Mercantia Desarrollos Alimentarios przekracza półtora miliona butelek rocznie.